Hrvatska 2018.

undefined

Economist Intelligence Unit (EIU) nam donosi indeks demokracije u svijetu. Prema ovom istraživanju u koje je uključeno ukupno 168 zemalja Republika Hrvatska je svrstana na 60. mjesto ljestvice, među zemlje s ocjenom manjkave demokracije. Rezultati za Hrvatsku postoje od 2006. godine, a od tada je zabilježen konstantni trend opadanja indeksa demokracije u Hrvatskoj. Prema ovom istraživanju postoje određene kritike s obzirom na slabu transparentnost postupka ocjenjivanja zemalja i samih ocjenjivača.

Prema rezultatima ovoga istraživanja, sve zemlje s kojima Hrvatska dijeli kopnenu granicu, uključujući i Republiku Sjevernu Makedoniju s kojom dijeli zajedničku prošlost u bivšoj SFR Jugoslaviji ocijenjene su kao manjkave demokracije, ili hibridni režimi. Niti jedna od susjednih zemalja nije ocjenjena kao potpuna demokracija. Najbolju ocjenu ima Republika Slovenija s indeksom demokracije od 7,50 bodova što je svrstava na 36. mjesto ljestvice demokratskih zemalja, ali ipak u skupinu država s manjkavom demokracijom. Najbliža Hrvatskoj po mjestu na ljestvici i indeksom demokracije je Mađarska, koja je ocjenjena kao nešto uspješnija demokracija od Hrvatske i svrstana je na 57. mjesto ljestvice s indeksom demokracije od 6,63 boda i ocjenom manjkave demokracije. Isti razmak na ljestvici je i sa Republikom Srbijom koja se nalazi na 63, mjestu s indeksom demokracije od 6,41 bod i oznakom manjkave demokracije. Ostale zemlje iz okruženja ocjenjene su kao hibridni režimi, a najbolje plasirana od njih je Republika Sjeverna Makedonija s indeksom demokracije od 5,87 bodova, što je svrstava na 78. mjesto ljestvice među državama s hibridnim režimom. Republika Crna Gora svrstana je na 81. mjesto među državama s hibridnim režimom i to s indeksom demokracije od 5,74 boda. Država s kojom Hrvatska dijeli najdulju kopnenu granicu, Bosna i Hercegovina, najlošije je pozicionirana od promatranih zemalja, te je 2018. godinu završila na 101. mjestu ljestvice država po indeksu demokracije koji je iznosio 4,98 bodova, što je svrstava u red država s hibridnim režimom.

Ovim istraživanjem obuhvaćeno je 168 zemalja od kojih je 20 dobilo titulu potpuno demokratskih zemalja, manjkavih demokracija je 55, hibridnih režima 39, dok je autoritarnih režima 53.

U odnosu na susjedne zemlje, samo Republika Slovenija i Mađarska imaju bolji indeks demokracije, ali su rangirane među zemlje manjkave demokracije, dok su sve ostale susjedne zemlje rangirane kao lošije od Hrvatske i svrstane su među manjkave demokracije, odnosno hibridne režime.

undefined

Komentiraj